Monday, February 28, 2011

Hindraf Mengamuk



Laporan dari portal Agenda Daily menyebut dan memuji ketangkasan pihak polis dalam mengawal keadaan dan berjaya mematahkan cubaan mengadakan Perhimpunan Hindraf tanpa permit itu yang dikatakan berlangsung jam 9 pagi. Sungguhpun amaran telah dikeluarkan, Hindraf tetap bertegas untuk menganjurkan perhimpunan tersebut dan apa yang lebih memalukan, hanya kurang dari 110 orang yang hadir dan telah diambil tindakan dari pihak polis.




Akhirnya seramai 109 diberkas termasuk ketua mereka P Uthayakumar paling awal sekitar jam 8 pagi sewaktu beliau hendak keluar dari rumahnya di Pantai Hill Park. Perdana Menteri Datuk seri Najib Tun Razak yang ditanya wartawan mengenainya sewaktu lawatan sehari ke Kerdau di Pahang menyifatkan puak Hindraf cuba cetuskan publisiti buruk dikacata mata antarabangsa terhadap Malaysia menerusi tindak tanduk ini.

Puak Hindraf cuba jadikan isu buku Interlok untuk cetuskan kebencian mendakwa UMNO rasis. Beberapa orang pengunjung KLCC ketika ditemuisemasa melihat polis mengawal ketat sekitar kawasan itu dan jalan-jalan menuju ke pusat tumpuan ramai itu naik berang dengan gelagat puak Hindraf. Ada yang berkata kalau kerajaan Malaysia rasis bagaimana usahawan keturunan India seperti Ananda Krishnan dan sebilangan lain boleh jadi kaya raya.

“ Jangan isu jadikan buku Interlok untuk cakap ikut suka hati.Kita pun tahu nawaitu mereka sengaja nak buat kecoh guna isu-isu kecil.Ingat semua orang bodoh ke nak terpengaruh dengan mereka,” kata Ahmad Dali yang sedang bawa anak-anaknya makan angin di KLCC.


Polis telah mengadakan operasi mengawal kemasukan puak Hindraf sejak awal pagi lagi.Beberapa sekatan jalan dibuat. Selain itu polis telah membuat pemeriksaan keatas mereka yang disyaki puak Hindraf yang hendak menyertai perhimpunan haram. Keadaan sekitar KLCC berjaya diamankan sekitar jam 11 pagi.

Selepas itu ada yang nak tunjuk aksi berarak ke ibupejabat Polis Kuala Lumpur di Jalan Pudu untuk menuntut agar rakan-rakan mereka ditahan polis dibebaskan. Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah memberitahu satu siding akhbar kemudiannya seramai 109 orang, termasuk lapan pemimpin kanan Hindraf dan Hak Asasi Manusia (HRP) ditahan polis kerana berdemonstrasi secara haram.

Menurut beliau mereka yang ditahan termasuk lapan wanita, serta dua pemberita media alternatif yang ditahan mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang tugas polis. Mereka yang berumur antara 18 dan 66 tahun ditahan dalam tempoh 24 jam ini mengikut Seksyen 27 (5) Akta Polis kerana menyertai demonstrasi haram, dan ada di antara mereka yang ditahan mengikut 45 (1) Akta Pertubuhan 1966 memandangkan polis menolak permohonannya untuk mengadakan demonstrasi.

Beliau berkata kesemua mereka ditahan di sekitar Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dan Jalan Pudu sejak 8 pagi tadi, dan polis juga turut merampas baju yang berbaur provokasi serta jika perlu polis akan melanjutkan tempoh tahanan reman mereka. Zulkifli turut merakamkan penghargaan polis kepada 13 persatuan bukan kerajaan kaum India yang membantu memujuk masyarakat India supaya tidak menyertai demonstrasi haram itu yang antara lain mendesak kerajaan membatalkan buku Interlok daripada dijadikan buku teks serta mahukan pemimpin Hindraf yang ditahan dibebaskan.

Di Kerdau Perdana Menteri menganggap tindakan Hindraf itu semata-mata untukmemburukkan Malaysia melalui media antarabangsa. Beliau berkata, kumpulan itu amat berharap polis menggunakan kekerasan terhadap mereka supaya kerajaan Malaysia dilihat sebagai sebuah kerajaan yang zalim dan rejim autokratif.

Najib berkata, tindakan kumpulan berkenaan yang mengadakan demonstrasi di KLCC jelas menunjukkan mereka hanyalah menimbulkan satu gambaran yang buruk kepada negara ini melalui media antarabangsa. Kumpulan itu sebenarnya boleh menyerahkan apa jua memorandum kepada beliau atau pemimpin-pemimpin lain di Putrajaya.

"Mengapa perlu buat demonstrasi dan kenapa buat demonstrasi di KLCC pulak,"

Sunday, February 27, 2011

Cek saman / Pertanyaan Saman Jalan Raya


Alamak... aku ada byk saman... tetiba terpikir lak nk cek saman...
sekali cek... amek ko...3 saman aku kena..

korang da cek saman korang.. mana tau korang ada saman yg korang x
sengaja langgar lampu merah ka..

klik sini klu nk cek saman :  JPJ/Polis Trafik/Jalan Raya

Saturday, February 26, 2011

Nak Lajukan Download Anda


haa... ni tips tok korang lajukn download korang... mudah ja... x susah pon... apa yang korang perlu buat ialah.. ikot langkah ini... memang terbaek.... :p


okay yg pertama sekali


okay lepas korang wat mcm tu status download korang akan jd mcm ni


haa.... so.. dah laju dah kan.... 


hehehe... korang try wat kt pc or laptop korang.. ^_^


p/s hanya gurauan shaja... :p

Cara-cara nk connect bila YM kena block

korang xley nk on yahoo messenger (YM).. Internet tempat kampus/kolej korang kene block?? mungkin ini jalan penyelesaian.. mudah ja...


Pertama sekali korang bukak YM korang




Lepas tu korang click kt cni "Messenger + Connection Preferences"


Okay then akan kluar mende ni.. korang click dekat "Connect Via a proxy server"




okay dah settle??? korang just tggl click Appy and Okay...
Try la... myb ia berat sket sbb connect dgn server proxy.. tp okay la dr xley nk on langsungkan??


p/s saya punye boley.. ^_^... kamu punye boley??

Cara-cara bersihkan Sampah dalam komputer

Korang suma tau x.. napa kadang-kadang bila kita bru ja format laptop, laptop jd slow balek.. hmm.. mungkin sbb korang online tp x sedar yg cache dah byk dah di ternak dlm komputer korang..mungkin korang kene try mende ni.. mende ni xda risk dan jangan risau xda kesan papa pon.. mende boley la sket ringankn beban yg ada dlm laptop/pc korang..


okay : 1st step
mula2 korang kena masok my computer and then click Local Disk (C:)


okay : 2nd steps lak
bila da click Local Disk (C:) tu korang akan nmpk mende kt ni... korang click windows


3rd step lak
bila korang da click windows tu... akan keluar mende ni... so.. part yg ni.. korang kene carik
folder prefetch.. pastu double clicks.. bila korang da double click kene wat permission lak.. korang okay ja... mcm ni..

step seterusnyer
akan kluar mcm ni.. korang press Ctrl + A tok select suma item tu.. then korang Delete... mcm gamba kt bawah ni..

next.....
korang pergi Start + All Programs + Accesories + System Tools + Disk CleanUp... click kt Disk CleanUp tu...

okay pastu
akan kluar mende... korang pangkah semua kotak tu sampai habes... lepas tu.. korang click okay... pastu okay lg...

okay pastu korang tggu la beberapa minit sampai dye abes clean suma... so mende ni korang ley wat 3 hari sekali.. so xda la laptop/pc korang tu berat sgt bila korang nk pakai nnt... try la...

  p/s selamat mencuba.. ^_^

Nak Tau mcm mana nk Tuka Logon Windows?? haa tgk nih ^_^

Dengan adanya software LogonStudio, proses menukar gambar logon dapat di lakukan tanpa memerlukan pengguna mengubah configuration di registry. Software ini boleh di download percuma di klik cni logon studio dan ianya menyokong kesemua sistem windows XP,Vista dan 7.
Ikuti langkah mudah di bawah ini untuk menukar gambar logon di komputer anda.
Langkah 1
Download LogonStudio
Langkah 2
Install logonstudio, pastikan anda memenuhi requirement software ini terlebih dahulu

  • Windows 7, Vista or XP
  • Minimum Screen resolution 1024x768
  • 10 MB ruang kosong
  • 512 MB RAM
Langkah 3
Buka program logon studio dan screenshot seperti di bawah akan terpapar

Pilih mana-mana gambar yang anda suka untuk di jadikan logon screen, di sini kita memilih gambar moraine lake sebagai logon screen. Klik apply.
Perhatian: Anda juga boleh meletakkan gambar anda sendiri dengan memilih menu "Load" yang terletak di sebelah kanan.
Hasilnya 

inilah hasilnyer di dalam windows logon anda.... cuba try ^_^
p/s saya dah try... anda bila lg?? huhu ^_^

Nak Tingkatkan Kelajuan Windows Seven Mai tgk nih ^_^

Windows 7 adalah sistem operasi yang terbaru dari microsoft dan sudah pasti sistem operasi windows 7 ini akan beroperasi lebih perlahan jika di bandingkan dengan windows XP. Ini kerana terdapat banyak feature baru di dalam windows 7 ini yang pastinya akan menggunakan resources memory dan processor yang lebih jika di bandingkan dengan sistem operasi sebelumnya.



Di sini kita akan membincangkan cara-cara untuk meningkatkan prestasi windows 7.

Tip 1: Uninstall font Yang Tidak Di Kehendaki

Font terutamanya true type font menggunakan sistem resources yang lebih, cara terbaik untuk mengatasi masalah ini ialah uninstall font yang tidak di kehendaki dan hanya install font yang biasa di gunakan sahaja.

Tip 2: Mengurangkan Tempoh Shut Down

Windows 7 mempunyai tempoh shutdown yang lebih pendek jika di bandingkan dengan windows XP dan windows Vista. Bagaimanapun terdapat cara untuk mengurangkan lagi tempoh shutdown windows 7.

Tip 3: Hentikan Service Windows Search

Jiika anda tahu di mana lokasi fail-fail anda dan terlampau jarang menggunakan tools "search" di dalam windows, saya mensarankan agar anda menghentikan service "Windows Search". Ini kerana service seperti ini sedikit sebanyak akan menganggu prestasi komputer anda.

Tip 4: Buang Start-Up Program Yang Tidak Di kehendaki

Buang "Startup" program yang tidak di kehendaki adalah salah satu cara yang baik untuk meningkatkan prestasi komputer anda. Start-up program ini biasanya akan menambahkan beban kepada komputer anda walaupun anda tidak menggunkan program ini. Pastikan anda tidak membuang start-up program antivirus.

Tip 5: Buang Windows Aero Feature

Windows aero memang cantik dan bergaya, tetapi dalam masa yang sama ia juga menggunakan banyak sistem resources.

okay.. cara ni sedikit sebanyak dpt membantu anda2 suma meningkatkan prestasi Laptop/Netbook/PC korang.. so try la...
     p/s saya dah try... anda bila lagi? ^_^ via nk tgk ja ^_^






Friday, February 25, 2011

Tingkatkan kelajuan broadband anda! ^_^


Hello dan hai kepada semua readers serta bloggers.Pertama sekali,tips ini saya ambil dari blog member saya iaitu Hafiz (http://www.hafizstory.com) dengan kebenarannya.Jadi,harini marilah saya kongsikan kepada korang tips untuk tingkatkan kelajuan broadband korang.
Adakah korang penggunaCelcom broadband,Maxis BroadbandatauDiGi broadband?Mungkin korang dah bosan dengan speed yang kadangkala slow kan?Saya dulu pun guna Celcom broadband,memang sangat bersabo la dengan speed broadband nie dulu kan?Haha..So apakata harini,korang cuba tips nie,mana tau korang dapat sinar baru dalam arena broadband nie:P



Buka start button
Search gpedit.msc macam yang kat gambar tu, dan bukak




Klik administrative templates
Then klik pulak network

Maka terpacullah gambar di bawah,
Klik QoS packet scheduler



Next, klik limit reversable bandwith

Enablekan setting yang tertera pada gambar
Tukar bandwidth limit kepada 0%



Klik apply,OK
restart PC/Laptop korang
check speed broadband korang..
Selamat mencuba!!
p/s : Cuba la yer,harap-harap menjadi la untuk korang:-)Gud luck!




Okay Persoalan tok ari ni!

Apa Aku nk Wat ari ni??
dengan keaDaan Sunyi Sepi
roomate aku DA cHow BaLek kG
Student2 len pon BAlEk kampong gAk
hmm tggl la beberapa org kt cni

klu Sebut pasal Tenet mmg laju la
sbb x raMAi Yg pakAi
heAVen KejaP la Kot
huhuhu

26/02/2011 - 1244pm
arrrggghh!!
akhirnya.. aku tertinggal keseorangan...

roomate aku dah balek kg... ikot sama cuti semester...
terkapai2 la aku dlm bilek ni keboringan.....
apa nk wat nih huh??????

tenet kt cni xley nk laju lak
nk men game on9 pong xley...
apa la nasib..
nak makan lak sket punyer jaoh..
cafe x bukak dek cuti semster...
adoisss..... zzzzz

hahahah.. papa pong... bebas 2 3 4 5 6 hari nih.......
^_^ rofl

Sunday, February 20, 2011

too my sayang,

i know kamu saket, n i know kamu sedeh... its happen to me too.. cuma 1 ja.. percaya i really2 love u.. but give me time to prepare myself.. and if apa yg kamu ckp dlm sms tu.. n kamu mahukan mcm tu... its all up to u... klu tu yg terbaek buat kamu.. terpulang.. buat la keputusan sendiri.. jgn kelak binasa... cuma percaya la.. i really2 love u "NW"

Selak-selak