Tuesday, March 1, 2011

Cinta tak semestinya di milikiPada satu hari ada seorg lelaki bernama roy..roy merupakan seorg lelaki yang sgt sayangkan bekas kekasihnye sehingga dia tidak putus-putus untuk mencuba untuk mendapatkan bekas kekasih dia semula.pada satu malam yang dingin tanpa roy sedari dia telah pun tertido dia ruang tamu rumahnye.semasa roy tertido dia telah mendapat mimpi yang cukup aneh kerana didalam mimpinye dia berada dia sebuah kawasan yang sungguh indah dan nyaman. Roy tanpa sengaja telah terpandang seorg lelaki tua yang sedang duduk diatas batu ketika itu.roy cuba mendekati lelaki tersebut, sesampai nye roy di lelaki tua itu tanpa roy berkata apa-apa lelaki tua itu terus member salam kepada roy

Lelaki tua: assalamualikum roy
Roy: walaikumsalam bagai mana pakcik tahu nama saya???
Lelaki tua: tak perlu kamu tahu dari mana saya tahu nama kamu.roy adakah kamu sgt mencintai bekas kekasih mu dahulu??
Roy: ye saya sgt mencintai dia.
Lelaki tua: roy sekiranya kita mencintai seseorg itu tidak semestinye kita kene memilikinye. Kalau benar kamu cintakan dia baik kamu lepaskan dia dan jangan la kamu bekejar-bekejar untuk mendapatkan dia kerana cinta tidak boleh dipaksa.
Roy: saya faham tetapi saya sgt mencintai dia pakcik.
Lelaki tua: jika kamu ingin melihat dia bahagia lepaskan lah dia kerana kita tidak tahu mungkin selepas ini dia berjumpa dgn lelaki yang mampu memberikan dia kebahagian.
Roy: baik lah saya akan melepaskan dia dan saya tak akan memaksanya lagi.
Lelaki tua: roy jangan la kamu bersedih. Sekiranya benar dia pasangan hidup mu sejauh mana kamu melangkah dia tetap akan bersama dgn kamu.
Selepas mendengar kata-kata terakhir lelaki tua itu roy terus terjaga dari tidonye. Selepas kejadiaan itu roy tidak lagi cuba untuk mendapatkan kekasihnye dulu tetapi dia terus berkawan dgn bekas kekasihnye.

Pengajaran: sekiranya kita benar-benar cintakan sesorg yang bukan lagi milik kita. Kita hendak lah melepaskannye dan biar lah dia cuba mencari hidup barunye kita tidak tahu apa yang akan terjadi selepas ini. mungkin dia akan berjumpa dgn wanita atau lelaki yang lebih sempurna dari kita dan mampu membuatkan dia tersenyum semula????

Selak-selak